“Iedere vereniging heeft een ‘kartrekker’ nodig”

OSM Basketball zoekt een opvolger van de huidige tijdelijke voorzitter.
Welke rol heeft een voorzitter? Een kleine uitéénzetting wordt in het volgende artikel gegeven. De tekst komt uit een column van Jan van der Werf op de site van NBB.  De volledige tekst vind je HIER

Basketballiefhebber Jan van der Werf deelt zijn bestuurstips

Jan van der Werf stond aan de wieg van menig basketbalinitiatief in Friesland. Het voormalig bestuurslid van Dyna ’75 uit Heerenveen behoorde onder meer tot de initiatiefnemers van de Streetball Masters in de plaats. Van der Werf is een bestuurder in hart en nieren. “Rond mijn zestiende zat ik voor het eerst in een commissie en een jaar of vier later was ik bestuurslid”, vertelt hij enthousiast. De bevlogen basketballiefhebber deelt zijn kennis over goed sportbestuur graag met anderen. Tips genoeg, zo blijkt.

Voorzitter vrijhouden
Bestuurslid én kartrekker zijn, daar heeft Van der Werf veel lol aan beleefd. Is dat eigenlijk niet een typische rol voor de voorzitter? “Die combinatie is niet ideaal”, zo vindt hij. “Een voorzitter moet het overzicht bewaren en niet overal diep inzitten. Zijn belangrijkste taak is het verbinden van mensen. Hij is de olie in de motor van de vereniging. In het ideale plaatje althans. Hij moet telkens weer opnieuw kijken wie en wat hij met elkaar kan koppelen, zowel binnen als buiten de club. Vooral om alles weer een stukje makkelijker en effectiever te krijgen. …..
Mijn advies aan verenigingen is dat ze juist de voorzitter vrijhouden van een taak als kartrekker. Dan kan hij ervoor zorgen dat de radertjes soepel blijven draaien.”

Mocht bovenstaande schets jouw passen, neem eens informatief contact op met één van de Bestuursleden of kom langs in een Bestuursvergadering.